cook

Dlaczego warto gotować w wolnowarze

Masz wrażenie, że za dużo czasu zajmuje ci przygotowanie obiadu? Stanie przy garnkach i mieszanie… to takie uciążliwe. Można inaczej ugotować obiad, smaczniej, zdrowiej i bez tracenia czasu na mieszanie i pilnowanie, by nic się nie przypaliło. Zastanawiasz się, jak to zrobić? Zobacz, dlaczego warto gotować w wolnowarze.

Na czym polega gotowanie w wolnowarze

Wolnowar to urządzenie, które służy do długiego przygotowywania potraw w niższej temperaturze, nie przekraczającej 100 stopni C. Dzięki temu potrawy gotowane w wolnowarze mają intensywniejszy smak, głębszy aromat i lepszą konsystencję. Urządzenie składa się z obudowy i kamionkowego naczynia umieszczonego wewnątrz, a całość przykryta jest szklaną pokrywą. Gotowanie w wolnowarze polega na okresowym podgrzewaniu ceramicznego naczynia w taki sposób, by utrzymywało ustawioną temperaturę grzania. Sam mechanizm ustawiania trybu pracy urządzenia jest bardzo prosty w obsłudze, można powiedzieć, że potrawy w wolnowarze gotują się same.

Kuchnia z wolnowaru, czyli co można w nim ugotować

Nieprawdą jest, że w wolnowarze można przygotować tylko kilka potraw. W rzeczywistości kuchnia z wolnowaru jest bardzo bogata  i urozmaicona, a przy tym zdrowsza, niż potrawy smażone i pieczone tradycyjnym sposobem. Nie każdy lubi smak gotowanego mięsa, a takie jest przecież najzdrowsze i najmniej kaloryczne. Dzięki wolnowarowi możemy przygotować przepyszne duszone i gotowane mięsa, które dzięki powolnej obróbce będą miały bardziej intensywny smak i wspaniały aromat. Również ryby przygotowane w wolnowarze nabiorą wyjątkowego smaku, a ich konsystencja będzie zwarta, dzięki czemu kawałki ryby nie będą rozpadać się na talerzu, tylko rozpływać w ustach. To doskonałe narzędzie do przygotowania dań jednogarnkowych, jak bigosy czy potrawki, ale również pysznych wywarów mięsnych i warzywnych. Dzięki procesom, które zachodzą podczas gotowania w wolnowarze, możesz przygotować wyjątkowe zupy, a także dżemy i powidła, których przygotowanie standardowymi metodami nie jest wcale takie proste. Jeśli spróbujesz żeberek w sosie barbecue lub francuskiej zupy cebulowej, zakochasz się w tym urządzeniu od razu, a jeśli lubisz bardziej egzotyczne potrawy, niż na przykład nasz polski bigos, który przygotowany w tym urządzeniu będzie ci smakował bardziej niż kiedykolwiek, to powinieneś wypróbować tajskie curry wołowe. W wolnowarze oprócz dań obiadowych, zup i wywarów, możesz przygotować również ciasta, na przykład ciasto czekoladowe, które dzięki jeszcze bardziej intensywnemu smakowi czekolady na pewno stanie się twoim ulubionym deserem.

Dlaczego warto kupić wolnowar

Wolnowar to urządzenie, które wykorzystałaby na pewno każda pani domu. Potrawy w nim przygotowane są bardzo smaczne i zdrowe, ponieważ im dłuższy czas gotowania w niskiej temperaturze, tym więcej składników odżywczych zostaje w przygotowywanym daniu, poza tym gotowanie w wolnowarze nie wymaga od nas ani mieszania, ani stałego kontrolowania, jak przy pieczeniu czy smażeniu standardowymi metodami. Dzięki niskiej temperaturze gotowania nie musimy obawiać się, że coś nam się przypali, wykipi czy rozgotuje. Korzystanie z tego urządzenia jest bardzo bezpieczne, dlatego bez obaw możesz zająć się innymi rzeczami, gdy twój obiad sam będzie się gotował.
Dodatkowym atutem wolnowaru jest na pewno bardzo małe zużycie prądu, dlatego można śmiało powiedzieć, że gotowanie w ten sposób jest ekonomiczne.

Spraw sobie prezent

Jeśli chciałbyś już dziś korzystać z wszystkich atutów tego urządzenia, ale chwilowo nie możesz pozwolić sobie na taki wydatek, skorzystaj z oferty pożyczkowej. To świetne rozwiązanie, gdy potrzebujesz gotówki bardzo szybko i nie masz czasu na kompletowanie dokumentów potwierdzających twój dochód. Pożyczka chwilówka to produkt ogólnie dostępny, zarówno w firmach udzielających pożyczki jak i serwisach internetowych. Pożyczki chwilówki cechuje nie tylko minimum formalności, ale również wysoka przyznawalność, dlatego korzysta z nich tak wiele osób.
Podaruj sobie trochę luksusu przy codziennym gotowaniu i kup wolnowar. Zobaczysz, że gotowanie może być przyjemne, zwłaszcza, że przygotowując obiad w tym urządzeniu, możesz robić wiele innych czynności, nie ryzykując, że twoje danie wykipi lub zostanie przypalone. Gotowanie obiadu z filiżanką kawy w ręce? Tak, z wolnowarem to możliwe, sprawdź sama już dziś.

Jedna uwaga do wpisu “Dlaczego warto gotować w wolnowarze

  1. Szczerze, pierwszy raz czytam o czymś takim, jak wolnowar. Artykuł zachęcił mnie do tego, by posiadać takie urządzenie 🙂

Możliwość komentowania jest wyłączona.