pączki

Przepis na domowe pączki

Jest taki jeden dzień w roku, kiedy nikt nie liczy kalorii i z przyjemnością sięga po pyszne pączki. To właśnie w tłusty czwartek w każdej cukierni ciągną się kolejki i każdy chce kupić właśnie ten wyjątkowy przysmak.

Skąd się wziął tłusty czwartek

Geneza tłustego czwartku sięga już czasów pogaństwa. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną.

Dziś tłusty czwartek, zwany także zepsutym, to w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed wielkim postem, który poprzedza święta Wielkanocne. To właśnie w tym dniu dozwolone jest objadanie się, zwłaszcza słodkimi pączkami i faworkami, które również są bardzo związane z tą tradycją.

Pączki na sto sposobów

Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką. Dziś tradycją są pączki wykonane
z ciasta drożdżowego ze słodkim nadzieniem i najczęściej polane lukrem. Do najpopularniejszych zaliczamy:

  • pączki berlińskiecharakteryzuje je to, że na środku mają jasny pasek. Zazwyczaj są nadziewane marmoladą, ale czasem również czekoladą, adwokatem lub toffi. Na wierzchu posypywane cukrem pudrem lub lukrowane.
  • pączki hiszpańskie zwane również wiedeńskimiwyglądem przypominają gniazdka z dziurką. Nie są wykonane z ciasta drożdżowego, jak tradycyjne pączki lecz z ciasta parzonego i oblane dużą ilością słodkiego lukru. 
  • doughnutswyglądem przypominają nasze oponki, jednak wykonane są z ciasta drożdżowego. Są puszyste w środku i lekko chrupiące, a ich cechą charakterystyczną jest dziurka pośrodku. Polane są czekoladą, lukrem lub posypane kolorową posypką.

Sprawdzony przepis na pyszne domowe pączki.

Chociaż do wyboru mamy wiele różnych rodzajów pączków, to jednak najsmaczniejsze są te domowe, tradycyjne, które każdy może przyrządzić w swojej własnej kuchni. Jak je zrobić, to proste. Do przygotowania domowych pączków potrzebne będą takie składniki jak:

  • 500g mąki pszennej
  • 50g świeżych drożdży
  • 100g masła lub margaryny
  • 100g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka spirytusu
  • dżem lub powidła
  • olej do smażenia

Przygotowanie pączków zaczynamy od zrobienia ciasta drożdżowego. W tym celu należy ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.

Następnie należy roztopić masło, a żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze. Do dużej miski wsypujemy mąki i dodajemy wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną. Podczas wyrabiania, dodajemy roztopione masło. Następnie należy wyrobić ciasto na gładką masę. Pod koniec dodać spirytus i ponownie wyrobić ciasto. Dzięki zawartości alkoholu pączki nie będą chłonąć dużo tłuszczu podczas smażenia.

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 40- 60 minut). Wyrośnięte ciasto należy przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować do grubości około 1cm, a następnie wykrawać z niego krążki o średnicy 7cm. Na połowę krążków nakładamy nadzienie i przykrywamy pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlepiamy.

Tak przygotowane pączki pozostawiamy do wyrośnięcia, na lekko posypanym mąką blacie, przykryte ściereczką  na ok. 30 minut. Po tym czasie pączki powinny być leciutkie i puszyste. W ostatnim etapie smażymy je na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron aż nabiorą pięknego brązowego koloru. Gotowe!

Staropolskie przysłowie mówi: „Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, to w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. Nie warto więc rezygnować z tej tradycji i w tym dniu skusić się na tą słodką przyjemność.